TYSKA

Vill du utveckla din tyska? Då är det bästa du kan göra att utsätta dig för tyska, så mycket som möjligt, från alla håll, så ofta som möjligt. Läs tyska, lyssna på tyska, sjung tyska, titta på tyska, spela på tyska... Det gör inget om du inte fattar allt (eller nästan ingenting) i början. Det blir bättre för varje gång du försöker. På den här sidan kan du hitta musik, tidningar, nyheter, allt möjligt, och allt på tyska.
Det kan vara jobbigt att läsa hela böcker på ett nytt språk. Alldeles för många ord man inte förstår. Därför är tidningar perfekta! Många bilder, inte så många ord. Det finns flera ungdomstidningar på tyska som har onlineversioner, till exempel Bravo och Mädchen.  

Välj en, eller titta i båda. Du kanske vill göra ett test för att få reda på vad din profilbild på instagram säger om din personlighet? Eller läsa ditt horoskop? Eller titta på en musikvideo? Viel Spaß!
Gillar du sport? Då kan jag rekommendera sport.de en tysk nättidning där du kan läsa allt om fotboll, basket, ishochey, handboll, formel 1, ja, vilken sport du än kan tänkas vara intresserad av. Vill du bara läsa om fotboll kan du testa 11 Freunde, där du hittar intervjuer, historik och annat roligt för den riktigt fotbollsintresserade.

Om du är ett Bayern München-fan kan du kolla in deras egen tv-station.
Vill du läsa om vad som händer i världen ur ett tyskt perspektiv? Den största dagstidningen i Tyskland heter Süddeutsche Zeitung.
Är du modeintresserad? De stora modetidningarna Vogue, Elle
​och Cosmopolitan har tyska utgåvor som man kan läsa på nätet.
När det kommer till musik är ju engelskan det helt dominerande språket i vår del av världen. Det är inte alltför ofta tyskspråkig musik slår igenom här, men en del hits har vi hört genom åren.

För mer musik på spanska kolla in bibliotekets Spotifylista med tyska hits.
När du har lyssnat lite mer på tysk musik kanske du vill lära dig några sångtexter? Det kan du göra på lyricstraining.com. Det är jättesvårt, men kul!
Du kanske föredrar att sjunga själv? Då är det ju tur att det finns karaoke! Testa här med Nenas "99 Luftballons", eller ladda ner karaokeappen Smule och hitta dina favoritlåtar där.
Är du lagd åt det vetenskapliga hållet kanske du uppskattar National geographics tyska utgåva, eller  Zeit Wissen.

Föredrar du musik, film konst och litteratur så kan Spex vara tidningen för dig.
Gillar du att laga mat, eller att baka? Testa ett recept på tyska. Det finns många matlagningskanaler på YouTube, som till exempel Sallys Welt och Bake Club, där du kan lära dig laga allt från Apfelstrudel till Kartoffelknödel.

Ett bra sätt att öva upp sin tyska är att använda någon av alla de sidor/appar för språkinlärning som finns tillgängliga. Gör en övning på Duolingo eller Memrise varje dag. Det tar inte lång tid och du lär dig förvånansvärt mycket.
Att titta på serier är ett jättebra och roligt sätt att träna sin hörförståelse. Testa att se till exempel Dark. Sätt gärna på tysk textning så är det lite lättare att häng med.