SPANSKA

Vill du utveckla din spanska? Då är det bästa du kan göra att utsätta dig för spanska, så mycket som möjligt, från alla håll, så ofta som möjligt. Läs spanska, lyssna på spanska, sjung spanska, titta på spanska, spela på spanska... Det gör inget om du inte fattar allt (eller nästan ingenting) i början. Det blir bättre för varje gång du försöker. På den här sidan kan du hitta musik, tidningar, youtubers, nyheter, allt möjligt, och allt på spanska.
Gillar du sport? Då kan jag rekommendera Marca, en spansk tidning som fokuserar på fotboll men även har en hel del om till exempel basket och motorsport. De har även en radiostation om du vill träna din hörförståelse.

En annan bra sida har ESPN Deportes, en spanskspråkig amerikansk tv-kanal där du kan läsa om och se klipp från de flesta sporter som är stora i Amerika.

Om du är ett Real Madrid-fan kan du kolla in deras egen tv-station.
Vill du läsa om vad som händer i världen ur ett spanskt perspektiv? De två största dagstidningarna i Spanien är El País och El Mundo.
¿eres fashionista? De stora modetidningarna Vogue, Elle
​och Cosmopolitan har spanska utgåvor som man kan läsa på nätet.
Är du lagd åt det vetenskapliga hållet kanske du uppskattar National geographics spanska utgåva, eller  Muy interesante, som har artiklar om bland annat vetenskap, hälsa och historia. Och om teknik och gadgets är din grej finns det förstås en spansk tidning just för dig - Revista Gadget
När det kommer till musik är ju engelskan det helt dominerande språket i vår del av världen, men det händer ibland att spanskspråkiga låtar slår igenom även här. Det händer även att engelskspråkiga, eller svenska artister spelar in spanska versioner av sina låtar. Visste du till exempel att ABBA spelat in ett helt album på spanska? Gracias por la musica heter det.

För mer musik på spanska kolla in bibliotekets Spotifylista med spanska hits.
När du har lyssnat lite mer på spansk musik kanske du vill lära dig några sångtexter? Det kan du göra på lyricstraining.com. Det är jättesvårt, men kul!
Du kanske föredrar att sjunga själv? Då är det ju tur att det finns karaoke! Testa här med Shakiras "Suerte", eller ladda ner karaokeappen Smule och hitta dina favoritlåtar där.
Gillar du att laga mat, eller att baka? Testa ett recept på spanska. Det finns många matlagningskanaler på YouTube, som till exempel Lolita la pastelera och Hervé Cuisine, där du kan lära dig laga allt från churros till quesadillas.


En av världens största Youtubers heter Germán Garmendia, och hans kanal HolaSoyGerman har över 34 miljoner följare. Han har dessutom gamingkanalen JuegaGerman med 29 miljoner följare. Han pratar väldigt, väldigt snabbt, så det är svårt att hänga med. Men rätt kul att kolla på en stund ändå. Här är ett klipp där han berättar hur man hittar ett jobb.
Ett bra sätt att öva upp sin spanska är att använda någon av alla de sidor/appar för språkinlärning som finns tillgängliga. Gör en övning på Duolingo eller Memrise varje dag. Det tar inte lång tid och du lär dig förvånansvärt mycket.
Behöver du slå upp ett ord, eller veta hur ett verb böjs? Gå till SpanishDict. Där kan du även öva på spansk grammatik och ordkunskap.
Att titta på serier är ett jättebra och roligt sätt att träna sin hörförståelse. Testa till exempel Las chicas del cable.  Sätt gärna på spansk textning, så blir det lite lättare att hänga med.