FRANSKA

Vill du utveckla din franska? Då är det bästa du kan göra att utsätta dig för franska, så mycket som möjligt, från alla håll, så ofta som möjligt. Läs franska, lyssna på franska, sjung franska, titta på franska, spela på franska... Det gör inget om du inte fattar allt (eller nästan ingenting) i början. Det blir bättre för varje gång du försöker. På den här sidan kan du hitta musik, tidningar, youtubers, nyheter, allt möjligt, och allt på franska.
Krydda ditt instagramflöde med lite franska i kombination med fina bilder av saker du gillar. Kanske @carnetstraverse för resor, @fraiseetbasilic för mat, @simnonnogueira för klättring, @l'equipe för sport, @museeorsay för konst?
Det kan vara jobbigt att läsa hela böcker på ett nytt språk. Alldeles för många ord man inte förstår. Därför är tidningar perfekta! Många bilder, inte så många ord.

Är du modeintresserad? De stora modetidningarna Vogue, Elle
​och Cosmopolitan har franska utgåvor som man kan läsa på nätet.
Gillar du sport? Då kan jag rekommendera L'équipe eller Sport.fr där du kan läsa allt om fotboll, basket, tennis, rugby, handboll, ja, vilken sport du än
kan tänkas vara intresserad av.

 
Är du lagd åt det vetenskapliga hållet kanske du uppskattar National geographics franska utgåva.
Vill du läsa om vad som händer i världen ur ett franskt perspektiv? Den största dagstidningen i Frankrike heter Le Monde. Läs den online eller följ på Instagram för en daglig dos franska nyheter.
När det kommer till musik är ju engelskan det helt dominerande språket i vår del av världen. Men det görs en del bra musik på franska, som Stromae till exempel.


För mer musik på franska kolla in bibliotekets Spotifylista med franska hits.
När du har lyssnat lite mer på fransk musik kanske du vill lära dig några sångtexter? Det kan du göra på lyricstraining.com. Det är jättesvårt, men kul!
Du kanske föredrar att sjunga själv? Då är det ju tur att det finns karaoke! Testa här med Mikas "Elle me dit", eller ladda ner karaokeappen Smule och hitta dina favoritlåtar där.
Gillar du att laga mat, eller att baka? Testa ett recept på franska. Det finns många matlagningskanaler på YouTube, som till exempel YouCook Cuisine och Hervé Cuisine, där du kan lära dig laga allt från macarons till ratatouille.


Ett bra sätt att öva upp sin franska är att använda någon av alla de sidor/appar för språkinlärning som finns tillgängliga. Gör en övning på Duolingo eller Memrise varje dag. Det tar inte lång tid och du lär dig förvånansvärt mycket.
 YouTube-kändisar som gör humorvideor finns det gott om, även i Frankrike. Två av de mest populära är Cyprien och Natoo.


Behöver du slå upp ett ord, eller veta hur ett verb böjs? Gå till Larousse. Det är en ordbok, men också ett uppslagsverk där du kan läsa om olika historiska epoker. Den har även en sida med spel, och en om fransk matlagning. 
Att titta på serier är ett jättebra och roligt sätt att träna sin hörförståelse. Testa till exempel Lupin. Sätt gärna på fransk textning så är det lite lättare att hänga med.
Det finns en massa franska radiostationer du kan lyssna på online, till exempel Radio France, France Musique och France Culture. Om du gillar musik och film är Certains l'amient Fip ett perfekt program. Varje vecka handlar om en viss skådespelare, regissör eller filmgenre och musiken från dess filmer. Lättlyssnat med mycket musik och lite prat.