VÄLKOMMEN TILL BIBLIOTEKET

Om biblioteket

Enskilda Gymnasiets bibliotek är beläget på plan tre, med vacker utsikt över både Tegnérlunden och Adolf Fredriks kyrka. Biblioteket invigdes 1997 och är inrett i en klassisk stil som harmoniserar med byggnaden, och inbjuder till studier och lärande.

Till biblioteket kan du komma när du vill studera i lugn och ro, när du behöver söka information i böcker, tidningar och tidskrifter, när du ska skriva ut ett skolarbete, och när du letar efter något bra att läsa. Biblioteket är bemannat av en utbildad bibliotekarie hela skoldagen, så du kan alltid få hjälp med informationssökning och källkritik, och få tips på bra böcker att läsa.

Vi har ett stort och uppdaterat utbud av faktaböcker så väl som skönlitteratur, för en läsning som främjar läroplanens krav, men också stödjer personlig bildning och läslust.

I biblioteket kan du också få hjälp med tal- och ljudböcker.

Du behöver inget lånekort för att låna böcker i, det räcker att uppge ditt namn. Lånetiden är 30 dagar för böcker och 7 dagar för tidskrifter. Hinner du inte läsa färdigt går det oftast att låna om. Böckerna återlämnas direkt till bibliotekarien eller i lådan utanför bibliotekets dörr. 

Boktips

Moderna språk

Det bästa sättet att utveckla sitt språk är att läsa. Det ger inte bara ett större ordförråd och en bättre känsla för språkets struktur. När du läser får du även syn på språkliga nyanser, och på uttryck och talesätt som är nödvändiga att kunna för att riktigt behärska ett språk. Och så är det förstås jättekul.

Biblioteket har ett urval av både lättlästa och mer avancerade böcker på franska, tyska och spanska. Är du inte så van kan det vara bra att börja med en berättelse du redan kan, kanske en LasseMajas detektivbyrå eller en Harry Potter. Orkar du inte med en hel bok kan du ta en tidning.

Behöver du mer så har Stadsbiblioteket bra avdelningar för alla våra moderna språk. Är det tyska eller spanska du är intresserad av så har både Goetheinstitutet och Cervantesinstitutet ett fint bibliotek bara nåt kvarter från skolan (Bryggargatan 12A).

Du måste förstås inte gå till ett bibliotek för att förbättra dina språkkunskaper. Internet är ju helt fullt av språk, och inte bara att läsa. Du kan ju till exempel lyssna, titta och sjunga också. Klicka på länken till ditt språk och ta en titt på bibliotekets bästa språktips.

Genreprojekt åk 1

Klicka på din genre och se vad biblioteket har att rekommendera.