Boktips

boktips

Boktips 

Här hittar du boktips för högstadiet och gymnasiet! Ålderskategorierna är tänkta som en hjälp för att hitta rätt, men man bestämmer så klart själv vad man vill läsa! Följ också @eg_biblioteket på Instagram för nyheter om biblioteket och ständigt aktuella boktips.
Den här sidan är under uppbyggnad.
Boktips årskurs 7
Inte bara tennis av Peter Barlach
VARDAG, SORG
John går i sexan och spelar tennis på hög nivå. När hans mamma dör i en bilolycka brakar allting samman, men livet måste ändå gå vidare med tennis, vänner och skola.
Hjärnpunka av Staffan Cederlöf
HUMOR
Rolig bok om tolvårige Leo som alltid gör bort sig. Under klassresan till Stockholm hoppas han få chans på tjejen han tycker om.
Isdraken
av Mikael Engström
RELATIONER, SPÄNNING
Mik har haft en tuff uppväxt i Stockholm men får det bra när han får komma och bo hos sin faster långt in i de norrländska skogarna. Kommer han att få stanna där när han nu äntligen har fått det bättre? 

Tusen gånger starkare
av Christina Herrström
SKOLAN
En ny tjej kommer till klassen och bryter mot alla oskrivna regler om att killarna bestämmer. Boken finns också som film.

Augustiminnen av Sarah Lean
RELATIONER
Hannah bor med sin morfar som har Alzheimers (sjukdom där minnet blir sämre och sämre). Hon åker runt och försöker dokumentera saker i omgivningen för att hjälpa morfadern att minnas.
Hålla masken av Magnus Ljunggren
SPORT
Erik är en duktig hockeykille som har tröttnat på att spela. Hur ska han kunna sluta när alla förväntar sig att han ska bli stjärna? Passar även dem som inte är intresserade av sport! 
Bibliotek Enskilda Gymnasiet
Mysteriet i Skuggmyra
av Elsie Petrén
DECKARE
När Marvin och Valle råkar slå sönder en dyrbar vas i en antikaffär kan de inte betala för den. Butiksägaren tvingar dem då att spionera på några skumma typer, och barnen hamnar mitt i en brottshärva.
Häxan och lejonet
av C. S. Lewis
FANTASY
Fyra barn upptäcker av en händelse att man kommer till ett annat land när man går in i särskild garderob. Det andra landet är förhäxat, och bara barnen kan rädda det...

Boktips årskurs 8
Boet
av Kenneth Oppel
SKRÄCK, ÖVER-NATURLIGT
Steves nyfödde lillebror är sjuk.  En natt drömmer han om några märkliga varelser, som erbjuder sig att göra babyn frisk igen. Det enda Steve behöver göra är att tacka "ja". Men vad är det egentligen han säger  "ja" till? Biblioteket har boken på svenska och engelska.
Paris, Lola och jag av Moa Eriksson Sandberg
VÄNSKAP, BLI VUXEN
Josefine och Lola är på semester i Paris. Tillsammans upptäcker tjejerna staden och försöker förstå sig på både killar och livet i stort.
Torsdagsbarn av Sonya Hartnett
HISTORIA, ÖVER-NATURLIGT
Berättelsen om en familj där lillebror Tin har börjat gräva tunnlar under huset, och det verkar som om han har fått övernaturliga krafter.  Familjen får det allt fattigare, men kanske kan Tin hjälpa dem.
 

Wink, Poppy, Midnight
av April Genevieve Tucholke  
RELATIONER, INTRIGER
Vad är ok att göra för att få den man älskar? I den här boken blandas olycklig kärlek, besatthet, lögner, svek och  kidnappningar...

Vad mina vänner inte vet av Sonya Sones
KÄRLEK
En dag börjar Sophie av en slump prata med Murphy, som anses vara skolans nörd.  De börjar ses, och snart blir Sophie mot sin vilja allt mer intresserad av Murphy. Men vad ska hennes vänner säga? Skriven i korta, diktliknande kapitel, lättläst och underhållande!
En väktares bekännelser av Elin Säfström
FANTASY
Hela Stockholm är fullt av övernaturliga varelser, och Tilda, som är väktare, måste hålla dem i schack så att de inte visar sig för människorna.  När det plötsligt börjar försvinna folk anar hon vem som ligger bakom... 
Siege
av Sarah Mussi
LÄSA PÅ ENGELSKA, THRILLER
En dag rusar det in beväpnade ungdomar på en skola och börjar skjuta vilt. Sextonåriga Leah lyckas gömma sig men skolans dörrar är låsta så ingen kan ta sig ut. Hur ska hon kunna vända situationen? 
Under the Egg av Laura Marz Fitzgerald
LÄSA PÅ ENGELSKA, MYSTERIER, KONST
När fjortonåriga Theodoras morfar dör får hon klara sig själv och samtidigt ta hand om sin sjuka mamma. Allt är ganska dystert, men när hon hittar en värdefull stulen målning gömd i huset tar historien en helt ny vändning!

Boktips årskurs 9
Tårar i havet av Ruta Sepetys
HISTORIA, SPÄNNING
Berättelse om andra världskrigets slut, när många människor var på flykt. I boken får man följa fyra personer med vitt skilda bakgrunder som försöker sätta sig i säkerhet.

Blink: En kärleksroman av Mette Finderup 
KÄRLEK, SPÄNNING
En helt underbar bok där många berättelser för kärlek vävs ihop till en spännande final. Mycket läsvärd! 

Så har jag det nu 
av Meg Rosoff
KRIG, KÄRLEK, UNGA VUXNA, DYSTOPIER
Femtonåriga Daisy ska tillbringa sommaren på den engelska landsbygden med en moster och fyra kusiner hon aldrig har träffat. När kriget bryter ut behöver mostern resa bort och ungdomarna måste klara sig själva.

 

Golden Boy
av Abigail Tarttelin 
RELATIONER, SEXUALITET, SEXUELLA ÖVERGREPP
På ytan verkar Max ha allt, men han gömmer en hemlighet. När han blir våldtagen av en barndomsvän, blir det till slut omöjligt för Max att dölja vem han egentligen är.


Vi är en av Sarah Crossan 
FUNKTIONS-VARIATIONER, SYSKON,  KÄRLEK
När familjens pengar tagit slut måste de sammanvuxna tvillingarna Grace och Tippy börja i vanlig skola. Kommer de att accepteras av de andra eleverna?

En plats de kallar lyckan av Mårten Sandén 
FAMILJER, KÄRLEK
Mia och John kommer från helt olika bakgrunder men båda har trassliga liv. Båda brukar de också dra sig undan i lusthuset i parken när världen blir för jobbig, och en dag möts de...

Zac & Mia
av A. J. Betts 
LÄSA PÅ ENGELSKA, SJUKDOM, VÄNSKAP
Zac har cancer och ligger inlagd på sjukhus sedan lång tid tillbaka. En dag kommer en ny patient, som absolut inte passar in, men som ger liv åt Zac tråkiga sjukshustillvaro. En oväntad vänskap växer fram. 

The Disreputable History of Frankie Landau-Banks av E. Lockhart
LÄSA PÅ ENGELSKA, PRACTICAL JOKES, KATT-OCH- RÅTTALEK
När femtonåriga Frankies pojkvän inte låter henne vara med i berättar innegängets gemenskap, bestämmer hon sig för att hämnas... Oförutsägbar och underhållande!  Biblioteket har boken på svenska och engelska.


Boktips årskurs 1
Kaninhjärta
av Christin Ljungqvist
SYSKON, ÖVER-NATURLIGT
Tvillingarna Mary och Anne har kontakt med andevärlden, och kommer med i en grupp medier som försöker hitta en försvunnen flicka. Mary går in för sökandet med hull och hår, medan Anne försöker bromsa innan det är för sent...
Fangirl
av Rainbow Rowell  
KÄRLEK, PERSONLIG UTVECKLING
Tvilllingarna Cath och Whren har börjat college. Systrarna har alltid varit bästa vänner, men nu vill Whren bli självständig och Cath blir tvungen att skaffa sig ett eget liv. 
Sagoberättaren av Antonia Michaelis
THRILLER, KÄRLEK, SYSKON
När Anna lär känna ensamvargen Abel blir hon fort kär. Dessvärre berättar han historier som tycks ligga otäckt nära verkligheten, där människor har börjat försvinna spårlöst...

Intet av
Janne Teller 
NOVELL, GRUPPTRYCK, THRILLER, FILOSOFI
När ett barn i en skolklass hävdar att det inte finns något att leva för, bestämmer sig klasskamraterna för att visa honom att han har fel. De sätter igång en lek som börjar oskyldigt men snabbt urartar, medan de vuxna står oförstående.

Komma över av
Ingrid Olsson 
FLYTTA HEMIFRÅN, KÄRLEK, HUMOR
Jeppe har fått låna en lägenhet och har hela sommaren framför sig. Ändå är det svårt att vara glad när man precis har blivit dumpad av sitt livs kärlek. 
Francesca
av Melina Marchetta 
AUSTRALIEN, SKOLAN, KÖNSROLLER, FINNA SIN VÄG
Francesca har just bytt från en flickskola till en blandad skola, där tjejerna hela tiden är i underläge. Samtidigt som hon försöker hitta rätt i tillvaron får hon också ta hand om sin deprimerade mamma.
Himlen börjar här av Jandy Nelson
SORG, KÄRLEK, FRÅNVARANDE FÖRÄLDRAR
När hennes syster oväntat dör, blir Lennie utom sig av sorg. Samtidigt blir hon huvudlöst förälskad och sorgen blandas med glädje.
The Chocolate War av Robert Cormier
LÄSA PÅ ENGELSKA, GRUPPTRYCK, VÅLD
På Trinity College måste alla elever hjälpa till att samla in pengar genom att sälja chokladaskar. Eleverna pressas till att sälja så mycket som möjligt, och när en av dem säger ifrån stämplas han som en svikare och mobbas . Den som tyckte att boken Ondskan var bra, kommer att gilla den här också!     
Boktips årskurs 2
Låt den rätte komma in
av John Ajvide Lindqvist
SKRÄCK, ÖVER-NATURLIGT
Trettonårige Oskar är mobbad och lämnad åt sig själv När han lär känna vampyrbarnet Eli blir tillvaron lättare. Samtidigt tycks en massmördare vara lös i närheten... Blodig skräckhistoria, mycket bra!
Noll koll av Arnar Már Arngrímsson
ISLAND, LANDSBYGD, SKOLTRÖTTHET, FINNA SIN VÄG
Hannes är skoltrött och livstrött och skickas mot sin vilja ut till sin farmor på landet över sommaren. Fråntagen sin mobil och dator har han inget annat val än att arbeta med gården, vilket inte är fullt så illa som han trott. En både underhållande och allvarlig bok!
En komikers uppväxt av Jonas Gardell
BARNDOMS-SKILDRING, SKOLAN,
MOBBNING
I boken får man följa Juha och hans klasskamrater genom mellan-och högstadiet. Juha blir klassens clown i försöken att bli accepterad av de andra barnen. Många far illa i klassen men vuxenvärlden ser inte, eller vill inte se, vad som pågår.

Två eller tre saker jag glömde berätta för dig av
Joyce Carol Oates
USA, GYMNASIET, GRUPPTRYCK, UTSEENDEFIXERING
Om en grupp tjejer på en amerikansk high school, där alla strävar efter  perfektion, till vilket pris som helst.
Låt vargarna komma av
Carol Rifka Brunt
SORG, AIDS, 80-TAL, KÄRLEK, HOMOSEXUALITET, RELATIONER, VÄNSKAP, KONST
Fjortonåriga Junes har alltid avgudat sin morbror, och när han dör har hon svårt att gå vidare. När hon lär känna sin morbrors partner, som alltid hållts hemlig i familjen, blir livet lite lättare.
Emma 
av Jane Austen
1800-TAL, ENGLAND, FÖRÄLSKELSE, ÄKTENSKAP, ÖVERKLASS
Underhållande och lättläst bok om överklassens liv på den engelska landsbygden. Emma försöker föra samman personer i omgivningen för giftermål, med omväxlande resultat...   
The Pearl av Jon Steinbeck
LÄSA PÅ ENGELSKA, MEXIKO, RIKEDOM, OLYCKA
En vacker saga om en fattig familj som hittar en värdefull pärla. Familjen tror att deras lycka är gjord, men det blir inte som de hoppats.
Our Chemical Hearts av Krystal Sutherland
LÄSA PÅ ENGELSKA, FÖRSTA KÄRLEKEN, SORG, DÖDEN 
Henry har aldrig varit kär men när Grace börjar på hans skola faller han handlöst. Men varför beter hon sig så underligt? Lite i taget upptäcker han att hon inte är den han trott. Bitterljuvt om den första stora kärleken.

Boktips årskurs 3
I en klass för sig 
av Curtis Sittenfeld
USA, INTERNATSKOLOR, KLASS, TONÅRINGAR 
När Lee får ett stipendium till en prestigfylld internatskola förändras hennes liv radikalt. Hon försöker desperat passa in i en snårskog av outtalade regler och osynliga hierarkier.  

En dag i Ivan Denisovitj liv
av Alexandr Solzjenitsyn  
SOVJET, SIBIRIEN, ARBETSLÄGER
Som läsare får man följa fången Ivan Denisovitj under en dag i ett sibiriskt fångläger.Författaren hade själv suttit i Gulag och beskriver hemska förhållanden med svart humor.
Grundläggande studier i hoppfullhet och hopplöshet: Imagines revolutionära fantasier av Linn Spross 
UNIVERSITETSSTUDIER, UNGA VUXNA, POLITIK
Efter gymnasiet börjar Hanna  en kurs i statsvetenskap, men varken studierna eller vuxenlivet är vad hon hade tänkt sig. När hon träffar den excentriska Imagine, börjar de drömma om att göra revolution!


 

Liv efter liv av
Kate Atkinson
ENGLAND, HISTORISKA BERÄTTTELSER, 1900-TALET, REINKARNATION, ÖDET 
Ursula föds i början på 1900-talet i England, och under bokens gång får man följa hennes och familjens liv under och mellan världskrigen. Berättelsen består av många små berättelser om Ursula. där hon föds på nytt och hennes liv tar olika vändningar beroende på de val hon gör och de händelser och personer hon råkar ut för. Originell och underhållande bok!

Don Quijote de la Mancha av 
Miquel de Cervantes Saavedra 
RIDDARE, 1600-TAL, SPANIEN
Don Quijote har läst så många riddarromaner att han tror att han själv är en riddare. Förblindad av sina fantasier ger han sig ut på hopplösa äventyr. Boken har trots sin ålder en humor som håller än dag!
Fettpärlan 
av Guy de Maupassant 
FRANSK-TYSKA KRIGET, KRIG, FLYKT, DUBBELMORAL
Några personer med vitt skilda bakgrunder är på genom Frankrike. En i gruppen är Fettpärlan, en gatflicka som de andra resenärerna föraktar och tar avstånd ifrån. När de behöver hennes hjälp att komma vidare, blir de plötsligt vänligare inställda mot henne.

Madame Bovary av Gustave Flaubert
FRANKRIKE, 1800-TAL, PENGAR, GIRIGHET
När Emma gifter sig blir livet som hustru till en landsortsläkare inte vad hon tänkt sig. Hennes längtan efter lyx och glamour får henne att begå allt mer drastiska handlingar.
Into the Forest av Jean Hegland
LÄSA PÅ ENGELSKA, FRAMTIDEN, USA, SAMHÄLLETS KOLLAPS, ÖVERLEVNAD
Efter år av krig och miljöförstöringhar samhället brutit samman. Systrarna Nell och Eva bor ute på landet , och de få människor som finns kvar i området är fientligt inställda. När de får slut på mat behöver de klara sig av det naturen ger dem. Stark och intensiv berättelse!