- fyra lärarledda lektioner i veckan, varav en halvklass i åk. 1
- undervisning ges alla terminer under tre år
- nära samarbete med skolans bibliotek och speciallärare
- teater- och författarbesök
- litteraturen i centrum
- processinriktat skrivande
- vilja och våga tala
I svenskundervisningen på Enskilda Gymnasiet sätter vi litteraturen i centrum. Genom litteraturläsningen får våra elever möjlighet att lära känna sig själva, sin samtid och det sammanhang som vi befinner oss i. Våra elever läser både modern och klassisk litteratur. Som en självklar del av ämnet har vi också återkommande författarbesök. Under det senaste året har våra elever bland andra träffat Jonas Hassen Khemiri, Dilsa Demirbag-Sten, Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg.
Litteraturläsning är en viktig källa för elevernas skrivande. Det är genom läsandet som eleverna utvecklar sitt skrivande. På Enskilda Gymnasiet tränas elevernas skrivförmåga, så att de ska kunna använda sitt skriftspråk för både lärande och tänkande i sina studier och därefter i yrkeslivet. Arbetet med det skrivna ordet utgår från skrivprocessen, vilken innebär att texten skapas genom en process av utkast, respons och bearbetning till färdig produkt.
Målet för talundervisningen är att alla våra elever ska vilja och våga tala på varje lektion inte bara i svenska utan även i matematik, engelska, idrott, samhällskunskap, naturkunskap, kemi, biologi och moderna språk. Vi arbetar därför med den klassiska retoriken på ett lekfullt sätt genom drama, debatter och diskussioner. Våra elever lär sig behärska retorikens grunder för att bli övertygande talare i yrkeslivet, till vardags och till fest. Det vill säga i alla sammanhang där deras talförmåga ska användas.
Kurskod: SVESVE01-03.
Poäng: 100 vardera för svenska 1, 2 och 3