Boktips

boktips

Boktips 

Här hittar du boktips för högstadiet och gymnasiet! Ålderskategorierna är tänkta som en hjälp för att hitta rätt, men man bestämmer så klart själv vad man vill läsa! Följ också @eg_biblioteket på Instagram för nyheter om biblioteket och ständigt aktuella boktips.
Den här sidan är under uppbyggnad.
Boktips årskurs 7
Inte bara tennis av Peter Barlach
VARDAG, SORG
John går i sexan och spelar tennis på hög nivå. När hans mamma dör i en bilolycka brakar allting samman, men livet måste ändå gå vidare med tennis, vänner och skola.
Hjärnpunka av Staffan Cederlöf
HUMOR
Rolig bok om tolvårige Leo som alltid gör bort sig. Under klassresan till Stockholm hoppas han få chans på  tjejen han tycker om.
Isdraken
av Mikael Engström
RELATIONER, SPÄNNING
Mik har haft en tuff uppväxt i Stockholm men får det bra när han får komma och bo hos sin faster långt in i de norrländska skogarna. Kommer han att få stanna där när han nu äntligen har fått det bättre? 
Tusen gånger starkare
av Christina Herrström
SKOLAN
En ny tjej kommer till klassen och bryter mot alla oskrivna regler om att killarna bestämmer. Boken finns också som film.
Augustiminnen av Sarah Lean
RELATIONER
Hannah bor med sin morfar som har Alzheimers (sjukdom där minnet blir sämre och sämre). Hon åker runt och försöker dokumentera saker i omgivningen för att hjälpa morfadern att minnas.
Hålla masken av Magnus Ljunggren
SPORT
Erik är en duktig hockeykille som har tröttnat på att spela. Hur ska han kunna sluta när alla förväntar sig att han ska bli stjärna? Passar även dem som inte är intresserade av sport! 
Bibliotek Enskilda Gymnasiet
Mysteriet i Skuggmyra
av Elsie Petrén
DECKARE
När Marvin och Valle råkar slå sönder en dyrbar vas i en antikaffär kan de inte betala för den. Butiksägaren tvingar dem då att spionera på några skumma typer, och barnen hamnar mitt i en brottshärva.
Häxan och lejonet
av C. S. Lewis
FANTASY
Fyra barn upptäcker av en händelse att man kommer till ett annat land när man går in i särskild garderob. Det andra landet är förhäxat, och bara barnen kan rädda det...
Boktips årskurs 8
Boet
av Kenneth Oppel
SKRÄCK, ÖVER-NATURLIGT
Steves nyfödde lillebror är sjuk.  En natt drömmer han om några märkliga varelser, som erbjuder sig att göra babyn frisk igen. Det enda Steve behöver göra är att tacka "ja". Men vad är det egentligen han säger  "ja" till? Biblioteket har boken på både svenska och engelska.
Paris, Lola och jag av Moa Eriksson Sandberg
VÄNSKAP, BLI VUXEN
Josefine och Lola är på semester i Paris. Tillsammans upptäcker tjejerna staden och försöker förstå sig på både killar och livet i stort.
Torsdagsbarn av Sonya Hartnett
HISTORIA, ÖVER-NATURLIGT
Berättelsen om en familj där lillebror Tin har börjat gräva tunnlar under huset, och det verkar som om han har fått övernaturliga krafter.  Familjen får det allt fattigare, men kan Tin kanske hjälpa dem? 
 

Wink, Poppy, Midnight
av April Genevieve Tucholke  
RELATIONER, INTRIGER
Vad är ok att göra för att få den man älskar? I den här boken blandas olycklig kärlek, besatthet, lögner, svek och  kidnappningar...

Vad mina vänner inte vet av Sonya Sones
KÄRLEK
En dag börjar Sophie av en slump prata med Murphy, som anses vara skolans nörd.  De börjar ses, och snart blir Sophie mot sin vilja allt mer intresserad av Murphy. Men vad ska hennes vänner säga? Skriven i korta, diktliknande kapitel, lättläst och underhållande!
En väktares bekännelser av Elin Säfström
FANTASY
Hela Stockholm är fullt av övernaturliga varelser, och Tilda, som är väktare, måste hålla dem i schack så att de inte visar sig för människorna.  När det plötsligt börjar försvinna folk anar hon vem som ligger bakom... 
Siege
av Sarah Mussi
LÄSA PÅ ENGELSKA, THRILLER
En dag rusar det in beväpnade ungdomar på en skola och börjar skjuta vilt. Sextonåriga Leah lyckas gömma sig men skolans dörrar är låsta så ingen kan ta sig ut. Hur ska hon kunna vända situationen? 
Under the Egg av Laura Marz Fitzgerald
LÄSA PÅ ENGELSKA, MYSTERIER, KONST
När fjortonåriga Theodoras morfar dör får hon klara sig själv och samtidigt ta hand om sin sjuka mamma. Allt är ganska dystert, men när hon hittar en värdefull målning gömd i huset, som dessutom verkar vara stulen,  tar historien en helt ny vändning!

Boktips årskurs 9
Tårar i havet av Ruta Sepetys
HISTORIA, SPÄNNING
Berättelse om andra världskrigets slut, när många människor var på flykt. I boken får man följa fyra personer med vitt skilda bakgrunder som försöker sätta sig i säkerhet.

Blink: En kärleksroman av Mette Finderup 
KÄRLEK, SPÄNNING
En helt underbar bok där många berättelser för kärlek vävs ihop till en spännande final. Mycket läsvärd! 

Så har jag det nu 
av Meg Rosoff
KRIG, KÄRLEK, UNGA VUXNA, DYSTOPIER
Femtonåriga Daisy ska tillbringa sommaren på den engelska landsbygden med en moster och fyra kusiner hon aldrig har träffat. När kriget bryter ut måste mostern resa bort och ungdomarna måste klara sig själv

 

Golden Boy
av Abigail Tarttelin 
RELATIONER, SEXUALITET, SEXUELLA ÖVERGREPP
På ytan verkar Max ha allt, men han gömmer en hemlighet. När han blir våldtagen av en barndomsvän, blir det till slut omöjligt för Max att dölja vem han egentligen är.


Vi är en av Sarah Crossan 
FUNKTIONS-VARIATIONER, SYSKON,  KÄRLEK
När familjens pengar tagit slut måste de sammanvuxna tvillingarna Grace och Tippy börja i vanlig skola. S

En plats de kallar lyckan av Mårten Sandén 
FAMILJER, KÄRLEK
Mia och John kommer från helt olika bakgrunder men båda har trassliga liv. Båda brukar de också dra sig undan i lusthuset i parken när världen blir för jobbig, och en dag möts de...

Zac & Mia
av A. J. Betts 
LÄSA PÅ ENGELSKA, SJUKDOM, VÄNSKAP
Zac har cancer och ligger inlagd på sjukhus sedan lång tid tillbaka. En dag kommer en ny patient, som absolut inte passar in, men som ger liv åt Zac tråkiga sjukshustillvaro. En oväntad vänskap växer fram. 

The Disreputable History of Frankie Landau-Banks av E. Lockhart
LÄSA PÅ ENGELSKA, PRACTICAL JOKES, KATT-OCH- RÅTTALEK
När femtonåriga Frankies pojkvän inte låter henne vara med i berättar innegängets gemenskap, bestämmer hon sig för att hämnas... Oförutsägbar och underhållande!  Biblioteket har boken på både svenska och engelska.


Boktips årskurs 1
Kaninhjärta
av Christin Ljungqvist 
SYSKON, ÖVER-NATURLIGT
Tvillingarna Mary och Anne har kontakt med andevärlden, och kommer med i en grupp medier som försöker hitta en försvunnen flicka. Mary går in för sökandet med hull och hår, medan Anne försöker bromsa innan det är för sent...
Fangirl
av Rainbow Rowell  
KÄRLEK, PERSONLIG UTVECKLING
Tvilllingarna Cath och Whren har börjat college. Systrarna har alltid varit bästa vänner, men nu vill Whren bli mer självständig och Cath blir tvungen att skaffa sig ett eget liv. 


Sagoberättaren av Antonia Michaelis 
THRILLER, KÄRLEK, SYSKON
Abel håller sig på sin kant och den enda kontakt med skolkamraterna är när han säljer droger till dem. När Anna lär känna honom bättre ser hon andra sidor av honom, och blir kär. Dessvärre berättar han historier som tycks ligga otäckt nära verkligheten, där människor har börjat försvinna spårlöst... 


 

Intet av
Janne Teller 
NOVELL, GRUPPTRYCK, THRILLER, FILOSOFI 
När ett barn i en skolklass hävdar att det inte finns något att leva för, bestämmer sig klasskamraterna för att visa honom att han har fel. De sätter igång en lek som börjar oskyldigt men snabbt urartar, medan de vuxna står oförstående.


Komma över av
Ingrid Olsson 
FLYTTA HEMIFRÅN, KÄRLEK, HUMOR 
Jeppe har fått låna en lägenhet och har hela sommaren framför sig. Ändå är det svårt att vara glad när man precis har blivit dumpad av sitt livs kärlek. 
Francesca
av Melina Marchetta 
AUSTRALIEN, SKOLAN, KÖNSROLLER, FINNA SIN VÄG 
Francesca har just bytt från en flickskola till en blandad skola, där tjejerna hela tiden är i underläge. Samtidigt som hon försöker hitta rätt i tillvaron får hon också ta hand om sin deprimerade mamma.

The Chocolate War av Robert Cormier 
LÄSA PÅ ENGELSKA, GRUPPTRYCK, VÅLD
På Trinity College måste alla elever hjälpa till att samla in pengar genom att sälja chokladaskar. Eleverna pressas till att sälja så mycket som möjligt, och när en av eleverna säger ifrån stämplas han som en svikare av de andra eleverna. Den som tyckte att  boken Ondskan var bra, kommer att gilla den här också!

Our Chemical Hearts av Krystal Sutherland
LÄSA PÅ ENGELSKA, FÖRSTA KÄRLEKEN, SORG, DÖDEN 
Henry har aldrig varit kär men när Grace börjar på hans skola faller han handlöst. Men varför beter hon sig så underligt? Lite i taget upptäcker han att hon inte är den han trott. Bitterljuvt om den första stora kärleken.

Boktips årskurs 2 - under uppbyggnad!
Låt den rätte komma in
av John Ajvide Lindqvist
SKRÄCK, ÖVER-NATURLIGT
Trettonårige Oskar är mobbad och lämnad åt sig själv När han lär känna vampyrbarnet Eli blir tillvaron lättare. Samtidigt tycks en massmördare vara lös i närheten... Blodig skräckhistoria, mycket bra!
Noll koll av Arnar Már Arngrímsson
ISLAND, LANDSBYGD, SKOLTRÖTTHET, FINNA SIN VÄG
Hannes är skoltrött och livstrött och skickas mot sin vilja ut till sin farmor på landet över sommaren. Fråntagen sin mobil och dator har han inget annat val än att arbeta med gården, vilket inte är fullt så illa som han trott. En både underhållande och allvarlig bok!
En komikers uppväxt av Jonas Gardell
BARNDOMS-SKILDRING, SKOLAN,
MOBBNING
I boken får man följa Juha och hans klasskamrater genom mellan-och högstadiet. Juha blir klassens clown i försöken att bli accepterad av de andra barnen. Många far illa i klassen men vuxenvärlden ser inte, eller vill inte se, vad som pågår.

Två eller tre saker jag glömde berätta för dig av
Joyce Carol Oates
USA, GYMNASIET, GRUPPTRYCK, UTSEENDEFIXERING
Om en grupp tjejer på en amerikansk high school, där alla strävar efter  perfektion, till vilket pris som helst.
Låt vargarna komma av
Carol Rifka Brunt
SORG, AIDS, 80-TAL, KÄRLEK, HOMOSEXUALITET, RELATIONER, VÄNSKAP, KONST
Fjortonåriga Junes har alltid avgudat sin morbror, och när han dör har hon svårt att gå vidare. När hon lär känna sin morbrors partner, som alltid hållts hemlig i familjen, blir livet lite lättare.
Emma 
av Jane Austen
sfdsf
The Pearl av Jon Steinbeck
LÄSA PÅ ENGELSKA
Our Chemical Hearts av Krystal Sutherland
LÄSA PÅ ENGELSKA, FÖRSTA KÄRLEKEN, SORG, DÖDEN 
Henry har aldrig varit kär men när Grace börjar på hans skola faller han handlöst. Men varför beter hon sig så underligt? Lite i taget upptäcker han att hon inte är den han trott. Bitterljuvt om den första stora kärleken.

Boktips årskurs 3 - under uppbyggnad!
I en klass för sig 
av Curtis Sittenfeld
asdasd
En dag i Ivan Denisovitj liv
av Alexandr Solzjenitsyn  
fgh
Sagoberättaren av Antonia Michaelis 
THRILLER, KÄRLEK, SYSKON
Abel håller sig på sin kant och den enda kontakt med skolkamraterna är när han säljer droger till dem. När Anna lär känna honom bättre ser hon andra sidor av honom, och blir kär. Dessvärre berättar han historier som tycks ligga otäckt nära verkligheten, där människor har börjat försvinna spårlöst... 


 

Intet av
Janne Teller 
NOVELL, GRUPPTRYCK, THRILLER, FILOSOFI 
När ett barn i en skolklass hävdar att det inte finns något att leva för, bestämmer sig klasskamraterna för att visa honom att han har fel. De sätter igång en lek som börjar oskyldigt men snabbt urartar, medan de vuxna står oförstående.


Komma över av
Ingrid Olsson 
FLYTTA HEMIFRÅN, KÄRLEK, HUMOR 
Jeppe har fått låna en lägenhet och har hela sommaren framför sig. Ändå är det svårt att vara glad när man precis har blivit dumpad av sitt livs kärlek. 
Francesca
av Melina Marchetta 
AUSTRALIEN, SKOLAN, KÖNSROLLER, FINNA SIN VÄG 
Francesca har just bytt från en flickskola till en blandad skola, där tjejerna hela tiden är i underläge. Samtidigt som hon försöker hitta rätt i tillvaron får hon också ta hand om sin deprimerade mamma.

The Chocolate War av Robert Cormier 
LÄSA PÅ ENGELSKA, GRUPPTRYCK, VÅLD
På Trinity College måste alla elever hjälpa till att samla in pengar genom att sälja chokladaskar. Eleverna pressas till att sälja så mycket som möjligt, och när en av eleverna säger ifrån stämplas han som en svikare av de andra eleverna. Den som tyckte att  boken Ondskan var bra, kommer att gilla den här också!

Into the Forest av Jean Hegland
LÄSA PÅ ENGELSKA, FÖRSTA KÄRLEKEN, SORG, DÖDEN 
Henry har aldrig varit kär men när Grace börjar på hans skola faller han handlöst. Men varför beter hon sig så underligt? Lite i taget upptäcker han att hon inte är den han trott. Bitterljuvt om den första stora kärleken.