Boktips

boktips

Boktips

Här kan du hitta boktips för högstadiet och gymnasiet! Ålderskategorierna är tänkta som en hjälp för att hitta rätt, men man bestämmer så klart själv vad man vill läsa! Följ också @eg_biblioteket för nyheter om biblioteket och ständigt aktuella boktips.
Boktips årskurs 7
Inte bara tennis av Peter Barlach
John går i sexan och spelar tennis på hög nivå. När hans mamma dör i en bilolycka brakar allting samman, men livet måste ändå gå vidare med tennis, vänner och skola.
Hjärnpunka av Staffan Cederlöf
Rolig bok om tolvårige Leo som alltid gör bort sig. Under klassresan till Stockholm hoppas han få chans på klassens populäraste tjej.
Isdraken av Mikael Engström
SPÄNNING! Liten kille med tuff hemmiljö får det bra i fosterhem. Kommer han att få stanna nu när han äntligen har börjat få det bättre?
Tusen gånger starkare av Christina Herrström
SKOLAN! En ny tjej kommer till klassen och bryter mot alla oskrivna regler om att killarna bestämmer. Boken finns också som film.
Augustiminnen av Sarah Lean
Hannah bor med sin morfar som har Alzheimers (sjukdom där minnet blir sämre och sämre). Hon åker runt och försöker dokumentera saker i omgivningen för att hjälpa morfadern att minnas.
Häxan och lejonet av C. S. Lewis
FANTASY! Fyra barn upptäcker av en händelse att man kommer till ett annat land när man går in i särskild garderob. Det andra landet är förhäxat, och bara barnen kan rädda det...
Min morbror trollkarlen av C. S. Lewis
FANTASY! I den här boken får man bakgrunden till allt som händer i serien om Narnia.
Hålla masken av Magnus Ljunggren
SPORT! Erik är en duktig hockeykille som har tröttnat på att spela. För att hålla på med andra intressen, måste han kämpa mot omgivningens press på att fortsätta spela. Passar även dem som inte är intresserade av sport!
Som om hösten kom på sommaren av Jan Henrik Nielsen
ÖVERLEVNAD! Naturen har slutat fungera och nästan alla människor har dött i en epidemi. En familj med en pappa och två barn har överlevt flera år i källaren till sitt hus. När pappan blir sjuk måste barnen ut och leta medicin.
Äventyrsveckan av Sofia Nordin
ÖVERLEVNAD! Under en klassresa kommer två barn vilse i skogen, den ena är Amanda som är mobbad och den andre är Philip, som är en av hennes mobbare. För att överleva måste de lära sig att samarbeta.
Fjärde riket av Maria Nygren
SKOLAN! Boken handlar om Blenda som är ny elev i skolan. När hon och några andra gör ett grupparbete om Hitlers väg till makten får de för sig att försöka "störta" klassens drottning med hjälp av Hitlers propagandametoder. Situationen spårar snart ur.
Mysteriet i Skuggmyra av Elsie Petrén
DECKARE! Två killar har sönder en dyrbar vas i antikvitetsbutik, när de inte kan betala för den får de i stället spionera för butiksägarens räkning. Killarna och två kompisar till dras med i kriminell härva.
Ivanhoe av Walter Scott
KLASSIKER! Riddarroman med krig, kärlek, intriger och medeltidsmiljö!
Jorden runt på 80 dagar av Jules Verne
KLASSIKER! Två brittiska gentlemän slår vad om det är möjligt att resa jorden runt på 80 dagar. I boken får vi följa med på alla äventyr under resan som utspelar sig i slutet på 1800-talet.
Du och jag av Katarina von Bredow
Andreas går i sexan och funderar mycket över hur man ska vara som person. Kompisarna håller på att förändras och ibland är det svårt att förstå sig på folk. En dag hittar han ett konstigt sms i pappans mobil, och bestämmer sig för att ta reda på mer om den mystiska personen som skickat sms:et. En jättebra bok om vardag, skola, vänner och kärlek!
Gregor från Ovanjord av Suzanne Collins
När tolvårige Gregor passar sin lillasyster, sugs hon plötsligt in i ett hål i tvättstugans vägg. Gregor kastar sig efter henne, och hamnar plötsligt i en annan värld. Spännande och underhållande fantasy!
Som om hösten kom på sommaren av Jan Henrik Nielsen
Systrarna Nanna och Fride och deras pappa är några av de få som har överlevt en naturkatastrof och en mystisk epidemi. Eftersom det är för farligt att gå ut, har familjen gömt sig i en bunker i flera år.När pappan är sjuk måste systrarna ge sig ut för att leta medicin. Perfekt bok för den som gillar katastroffilmer!
Äventyrsveckan av Sofia Nordin
Amanda är på klassresa i Värmland och hamnar under en utflykt i samma båt som sin mobbare. När barnen kommer ifrån resten av klassen och hamnar vilse, måste de lära sig att samarbeta. Fin bok om utanförskap, vänskap och överlevnad i vildmarken.